Hur funkar styrketräning?

Hur funkar styrketräning?

Ny på gymmet? Inga problem! I den här artikeln skall du få lära dig några grundprinciper som kan hjälpa dig att uppnå de resultat du önskar genom regelbunden styrketräning. Oavsett om du vill bli större och biffigare, smalare och starkare eller kanske helt enkelt vill bibehålla den muskelmassa du redan har så är det viktigt att förstå hur styrketräning funkar och hur kroppen reagerar på den.

Hur bildas muskler?

Till skillnad från vad många tror så bygger man inte upp muskler under en träningssession utan istället bryter man ner dem. Om det låter märkligt så tänk bara på hur det känns när man tränar; man blir ju inte starkare och starkare utan snarare tröttare och tröttare. Utför man många lyft med en hantel så blir det allt svårare tills man inte längre orkar lyfta den något mer. Det beror på att man under träningen tröttat ut muskeln till den så milda grad att det uppstått bristningar i de fibrer som den består av.

Under tiden efter passet börjar så kroppen reparera skadorna och för att vara på den säkra sidan att den inte skall bli lika trött igen bygger den upp muskeln lite extra så att den skall klara sig bättre och längre nästa gång. Tänk på ett snöre som brister – man knyter gärna ihop det igen med några extra knutar för att försäkra sig om att det inte skall gå sönder igen.

Muskler ökar förbränningen

Till skillnad från fett, som är kroppens skydd mot både yttre skador och svält, så bränner muskler extra mycket energi för att kunna existera. Det är det som gör att en styrketränare kan äta fler kalorier än en människa som inte rör på sig. För att återhämtningsprocessen skall blir så lyckad som möjligt är det därför viktigt att musklerna både ska få vila och näring mellan passen, så att de sedan kan bli ännu starkare. Då uppbyggandet till stor del är beroende av proteiner brukar människor som styrketränar behöva mer av den varan.

Tungt eller lätt?

Förr trodde man att tunga vikter gav större och mer synliga muskler än lätta. Det vet man idag att det inte riktigt stämmer. Det är snarare intensiteten man tränar med som ger de synbara resultaten, vilket innebär att man antingen kan lyfta tungt med få repetitioner eller lätt med många, och i princip få samma resultat.

dante