Träning for alla

Träning for alla

Att träning är bra för alla människor är mer eller mindre en självklarhet och det finns idag kilometervis med rapporter om dess många fördelar. Man blir starkare både fysiskt och mentalt, man blir slankare och mer uthållig och man får en rush av energi som hjälper allt från studier och jobb till sömn och sexliv. Jämför man en människa som tränar regelbundet men en som aldrig går en meter mer än nödvändigt så brukar man kunna se på en sekund vem som är den aktiva. Huden och blicken är friskare, hållningen bättre och den allmänna attityden generellt sett mer energisk hos den som låter hjärtat jobba flera gånger i veckan.

Alla människor gillar dock inte samma typ av träning. Vissa tycker att det är underbart att springa medan andra ser det som den värsta formen av helvetespina. Många föredrar lugnare träningsformer medan andra älskar allt som har med tävling att göra. Så vem har rätt och vem har fel? Promenad eller bergsklättring? Tyngdlyftning eller yoga?

Hitta din typ

De goda nyheterna är att det idag finns massor av olika typer av träning och att alla kan hitta något som passar. Genom att läsa tidningar som iForm, att söka på nätet och att gå till olika träningsklubbar och lokaler kan man hitta precis den träningsformen som man själv tycker är mest kul och spännande. Var aldrig rädd för att testa och blanda gärna friskt. Många personliga tränare och sportläkare är överens om att det bästa man kan göra är att ständigt ge sig själv nya och varierande utmaningar. På så sätt tränar man olika saker som kondition, uthållighet och styrka och tillåter inte kroppen att vänja sig för mycket.

Man kan jämföra den här typen av träningsmetod med kostvanor: bland det värsta man kan göra är att äta alltför ensidigt då det till och med kan leda till bristsjukdomar. Genom att istället fylla tallriken med frukt och grönt, kött och fisk, mejeri- och spannmålsprodukter får kroppen en chans att tillgodose sig så mycket som möjligt av vitaminer, mineraler, fibrer, proteiner, fett och kolhydrater. På exakt samma sätt kan man se till att ben och sätesmuskler får en ordentlig genomkörare under en cykeltur, att core och armar blir starkare i simbassängen, att balans och smidighet ökas med yoga och att konditionen kommer på topp med löpning.

Till allt detta kan man lägga till en och en annan danskväll, en kortare promenad efter middagen eller några situps på morgonen – vardagsmotionen är bland det viktigaste som finns när det kommer till att hålla sig i form. Dessutom är det roligt att syssla med olika aktiviteter och ju mer man håller på desto snabbare ser man de välkomna resultaten som en starkare och gladare kropp och själ!

dante