Träna hemma – vad behöver du?

Träna hemma – vad behöver du?

Träning hamnar ofta på efterkälken när man, som de flesta människor idag, lever ett hektiskt och stressfullt liv. Efter en lång dag i skolan eller på jobbet kan det kännas tungt att packa en träningsväska, byta om, träna, duscha och att byta om igen. Bara att färdas till gymmet, bassängen, squashhallen eller stadion kan ta en hel del tid och det är därför inte så konstigt om den redan sviktande motivationen brister.

Om du känner igen dig i den här situationen så kan det kanske vara läge att satsa på träning hemma i stället, och de goda nyheterna är att det inte krävs en enorm plånbok eller massor med utrymme för att göra detta till en verklighet. Allt som krävs är några enkla redskap och viljan att bättra på sin kropp och sitt liv med övningar som kan utföras i vardagsrummet.

De bästa hemmaredskapen

Eftersom styrketräning är ett av de bästa sätten att komma i form på är följande redskap definitivt att rekommendera:

• Vikter. Skaffa en samling fria vikter mellan 1kg och 5kg till en börja med. Det finns också mycket bra skivstänger som man själv kan öka på allteftersom om man föredrar.

• En kettlebell. Denna tunga lilla ”klocka” är lätt att förvara under soffan och sängen och det finns ett stort antal övningar man kan utförda med den.

• Gummiband. En av de lättaste redskapen som man kan ha i en byrålåda och som kommer i olika spändhetsgrader. Fantastiskt bra för hela kroppen.

• Yogamatta. Många övningar görs sittande eller stående på knäna, och då är en bra yogamatta idealisk för att fungera dämpande och undvika blåmärken.

Glöm inte konditionen

Konditionsträning är något man helst ej ska kombinera med styrkeövningarna men de flesta experterna rekommenderar att man gör ”flås-övningar” minst ett par gånger i veckan. Ett hopprep som räknar hoppen, en rad burpees eller en snabb springtur runt kvarteret får igång hjärta och lungor ordentligt utan att det krävs mycket tid.

dante