Det farliga stillasittandet

Det farliga stillasittandet

Att det är viktigt att röra på sig har människan vetat om sedan urminnes tider. Redan för 2500 år sedan förordnade Hippokrates, även kallad Läkekonstens fader, sina patienter motion och bad, vid sidan av en bra kostföring och allmän hygien. Det är alltså ingen nyhet att det är nyttig att träna!

Vad som däremot är relativt nytt är att man idag har kommit fram till att stillasittande kan vara rentav farligt. Där man tidigare sade att det farligaste en människa kan göra är att röka, dricka och vara överviktig så har man nu tillagt stillasittande som en av de farligaste ”aktiviteterna” en människa kan göra. Minst 150 minuter i veckan bör alla röra på sig för att inte hamna i riskzonen för hjärt- och kärlproblem, diabetes och för tidig död!

Varför så farligt?

Anledningen till att stillasittande har visat sig vara så farligt är först och främst att kroppen inte får tillräckligt med cirkulation. Om man hela tiden befinner sig i ett sittande eller liggande tillstånd behöver hjärtat jobba mycket mindre, vilket gör att det blir svagare. Hjärtat är ju en muskel och precis som alla andra kroppens muskler måste man hålla dem aktiva för att de inte skall förtvina.

När blodet cirkulerar sämre ökar också riskerna för blodproppar och att farliga slaggprodukter inte sköljs ut ordentligt. Blodet blir som en förorenad flod som med dess gyttja och bråten till sist klumpar ihop sig och avstannar helt.

Forskare har idag också upptäckt ett samband mellan stillasittande och olika cancerformer som man tidigare inte trodde hade något med hur aktiv man är att göra. Särskilt bröst- och tjocktarmscancer kan motverkas om man motionerar regelbundet.

Vad räknas som träning?

Allt som får pulsen att gå upp och ger flås anses vara bra träning i förebyggande syfte, och det optimala är att lägga ut träningen på flera veckodagar. En halvtimmes rask promenad fem gånger i veckan kan göra underverk, eller tre löpturer i veckan. Allra bäst är att kombinera olika träningsformer, dels då det ger kroppen fler utmaningar liksom motverkar att man tappar sin motivation.

Varje människa har olika styrka och kondition, men alla kan förbättra sitt allmäntillstånd genom att ge det där lilla extra. Man bör heller inte förkasta små vardagsaktiviteter, som att göra armlyft med matkassarna på väg hem eller att gå upp för trapporna i stället för att ta hissen.

dante