Träna skelettet

Träna skelettet

När man tänker på träning är det för det mesta saker som muskler, blodomlopp och kondition som kommer till sinnet, men sanningen är att även skelettet påverkas i allra högsta grad vid träning. Särskilt kvinnor med anlag för benskörhet kan dra enorm nytta av regelbunden träning och många läkare anser att man till och med kan undvika problemet om man bara är konsekvent.

Vad orsakar benskörhet?

Det medicinska namnet för benskörhet är osteoporos och innebär ett tillstånd där skelettet blir poröst och man lätt bryter sig eller får böjda ben. Kvinnor drabbas oftare än män och det finns en rad teorier vad som orsakar tillståndet. Saker som ärftlighet, rökning och dåliga kostvanor bidrar säkert till benskörhet, men man vet också att människor som motionerar regelbundet avsevärt sänker risken att drabbas.

Anledningen till att motion är så bra mot benskörhet är att man genom att utföra stötande rörelser, som till exempel vid löpning, eller styrkande, där muskler och lederna runt benen förstärks tvingar skelettet att öka på sin densitet. Ju tätare och tjockare benen blir desto mindre benägen blir man att bryta sig, och på så sätt undviker man onödigt lidande.

dante