Människor som springer regelbundet brukar ofta tala om något som liknar ett glädjerus som uppstår efter ett bra lopp. På engelska kallar man det för ”Runner’s High”, bokstavligen ”löparens hög”, där man liknar det vid en knarkares rus som man blir mer och mer beroende av. Vissa löpare upplever den här kicken redan under loppets gång, medan andra till och med känner av den innan de ens börjat.
Trots att det här fenomenet länge varit känt så är det först under senare år som forskare och läkare börjat ta det på riktigt allvar och göra regelrätta mätningar och undersökningar av vad det egentligen innebär. Många experter har idag konstaterat att en genomförd löprunda kan ha lika stor, om inte större, effekt på en deprimerad människa som ett etablerat läkemedel som till exempel Prozac. Och det stannar inte vid löpning; alla former av fysisk aktivitet som gör en människa lite andfådd och varm kan ha enormt goda resultat i bekämpningen mot både fysiska och psykiska problem.
Träning på recept
Efter grundlig forskning har man på Karolinska Institutet konstaterat att inte bara löpning utan all träning är ett extremt viktigt vapen mot depression. Här har man jämfört träning med mer etablerade och traditionella behandlingsmetoder som läkemedel och terapi och resultaten är häpnadsväckande. Femton års mätningar, undersökningar och observationer visar att FaR, Fysisk aktivitet på Recept, är lika verksamt mot psykisk ohälsa som det är mot övervikt, diabetes, ryggbesvär eller benskörhet.
Att träna minst tre gånger i veckan kan också ha positiva effekter mot demenssjukdomar som Alzheimers och över lag ger en bra träningsrutin den som är aktiv en mer harmonisk livsstil. Det gäller dock att ta i litegrann; pulsen och andningen bör öka märkbart för att man verkligen skall kunna njuta av träningens fördelar. Man behöver inte springa Marathon, men om man är ute och promenerar kan man öka på takten i intervaller eller göra några armhävningar varje gång man passerar en bänk. Det viktigaste är att kroppen får jobba och att man ständigt ger den nya utmaningar.
Vad händer när man tränar?
Anledningarna till de positiva hälsoeffekterna vid träning är otaliga. Man blir snabbare och starkare, smidigare och mer stimulerad, sover bättre, får mer energi och upplever ett ökat självförtroende. Att se mer vältränad ut kan boosta hela ens livsattityd, och känslan av att springa 10 km, att vinna badmintonmatchen eller att klara av att lyfta några extra kilon kan göra under för humöret.
Sedan händer det mycket inne i hjärnan också! Ämnen som adrenalin, serotonin och dopamin produceras i rasande fart när man rör på sig mycket och det underbara lyckohormonet oxytocin får dess ägare att känna ett rus av välmående och glädje. Det är samma ämne som vi upplever vid förälskelse, till exempel, och kan vara nog så beroendeframkallande i sig.