När motivationen brister – Zumba

När motivationen brister – Zumba

Träning är förvisso nyttigt men samtidigt är det ett väldokumenterat faktum att motivationen gärna brister – särskilt om man inte är en renodlad tränings-människa, vilket inkluderar de flesta om sanningen skall sägas. Det är då man behöver söka sig till varianter av träning som inte känns så tuffa eller krävande, och som tillåter deltagarna att ha riktigt roligt, samtidigt som de får en ordentlig genomkörare.

Om du gillar musik och dans så är Zumba definitivt en av de bästa träningsformerna för dig. Här går en timme så snabbt att det knappt känns att du ens har börjat, och det är en fantastisk kaloriförbrännare och energigivare. Att träna Zumba kräver absolut inte att du är duktig på att dansa, men det hjälper om du åtminstone har en viss känsla för rytm och är villig att jobba på din koordination.

Hur tränar man Zumba?

Zumba går ut på att man lär sig en massa små koreografier till tonerna av specifika sånger och melodier. De brukar ofta vara hits av alla de kända världsartisterna, med lite extra betoning på latinska rytmer, men också en hel del traditionella danser som till exempel indisk Bollywood stil eller afrikanska rörelser. Precis som alla andra människor så har Zumba-instruktörer olika smak och intressen och därför finns det vissa som föredrar rockmusik eller hip hop medan andra tycker att amerikansk charleston eller squaredans är roligare. De flesta brukar dock blanda så mycket som möjligt så att alla deltagare skall få sina musikbehov tillfredsställda.

Vad ger Zumba?

Till skillnad från vanlig dans så är Zumba-koreografierna utformade så att man tränar specifika muskelgrupper, ungefär som vid aerobics, och man upprepar dem i ett visst antal set. Då man varierar musikstilar och danser blir det aldrig tråkigt och det gäller att hålla tungan rätt i mun. Ju mer man lär sig desto hårdare blir träningen då man kan satsa mer på att verkligen ta ut rörelserna i stället för att fokusera på själva inlärningen. Ett bra Zumbapass gör att man fullkomligen dryper av svett och kombinationen av hög- och lågintensiv träning gör att både styrka och kondition förbättras.

Det viktigaste av allt är dock att det är frågan om en träningsform som är rolig samtidigt som den också är nyttig. Att i grupp lära sig världens alla danser är ett fantastiskt kul sätt att hålla sig i form på samtidigt som man får höra massor av bra musik!

dante