Namaste – fördelarna med yoga

Namaste – fördelarna med yoga

Yoga är en mycket populär träningsform som har sina rötter i det fjärran Indien. Här har man sysslat med denna typ av aktivitet i tusentals år och medan många ser yoga som en rent fysisk form av träning så är detta i själva verket en hel livsfilosofi som går ut på ett balanserat liv och harmoni mellan kropp och själ.

Det finns flera olika former av yoga där vissa koncentrerar sig mer på meditation och avslappning medan andra är fysiskt mycket utmanande. För dem som sysslar med yoga som en livsstil brukar alla olika former varieras, medan de som enbart ser yoga som en fysisk utmaning helt inriktar sig på så kallade asanas; olika kroppsställningar som man intar för att få en starkare och smidigare kropp.

Börja dagen med solhälsningen

Till skillnad från vad många tror så kan man öka sin kaloriförbränning med yogaövningar trots att de inte involverar flås. Det beror på att man istället stärker sina muskler som med det behöver mer energi. Ta en ställning som krigaren, där man skall stå framåtlutad på ett ben med det andra rakt ut bakom sig och armarna i en rak linje. Efter bara några sekunder börjar den otränade människan att darra då det krävs styrka och balans för att kunna stå kvar en längre stund!

En av de mest klassiska yogaövningarna är den så kallade solhälsningen som består av ett antal kroppsställningar som man under ett fixerat antal in- och utandningar utför upprepade gånger. Man kan göra hälsningen snabbt eller långsamt och den kräver stor koncentration, bra balans och starka armar. Utför man ett antal solhälsningar blir man snabbt mjukare i hela kroppen, och en ny styrka kommer på bara några veckor.

dante